Jdi na obsah Jdi na menu
 


Péče

Morčata jsou zvířata původem z plání jižní Ameriky, kde bývá vody poskrovnu, koupání je tudíž pro ně nepřirozenéa tím pádem také nepříliš oblíbené. Pokud ovšem musí plavat, jsou výbornými plavci.

Krátkosrstá morčátka se nemusejí koupat vůbec – při zašpinění je stačí protřít vlhčeným ubrouskem pro štěňata či miminka (vyrábějí se i ubrousky pro drobné hlodavce) a špína je pryč. Pokud je přece jen musíme vykoupat (např. před výstavou), snažíme se, aby procedura netrvala příliš dlouho a řídíme se pokyny pro dlouhány. Morčata plemen rex a US teddy koupeme, pokud je třeba, před výstavou s dostatečným předstihem (min. tři týdny), aby vodou a šampony změklá srst nabyla původní kondice – pěkně „zdrátovatěla“. Dalším řešením pro teddíky a rexe mohou být"suché" šampóny (př. Confort spray od firmy Héry), které se nanesou na srst, absorbují prach a jiné nečistoty a pak se vykartáčují.
 

Česání

 

Srst rozčesáváme kovovým hřebenem s hustějšími zuby. Kartáče se nedostanou dlouhosrstých až ke kůži – tam vznikají uzlíky, které se pak obtížně a pro morčátko značně bolestivě vyčesávají.

Dlouhosrstá plemena češeme dvakrát do týdne (podle potřeby – některá morčátka se necuchají – záleží na struktuře a kvalitě srsti). Nemusíme se obávat, že rozčešeme lokny (texel, alpaka, lunkarya) – ty jsou dané geneticky a krátce po česání se srst navrátí do prstýnků.

Krátkosrstá plemena můžeme prokartáčovat jednou do týdne – odstraníme tím odumřelou srst. Odumřelou srst můžeme krátkosrstým protrhat jemným trimovacím "kruhem" - taková zubatá smyčka na rukojeti, k dostání ve zverimexech anebo postaru pomocí staré pilky na železo. Jemně projíždíme srstí ve směru růstu a odumřelé či oslabené chlupy se na kruhu zachytí.
             
Rozčesávání zacuchané srsti je pro morče velmi bolestivá záležitost. Pokud se nám morče zacuchalo, jenejjednodušší ho ostříhat (ostrými nůžkami, strojkem - morčata stříhání strojkem stresuje mnohem méně, než stříhání nůžkami). Jde-li o jedince, kterého čekají výstavy takové řešení nepadá v úvahu. Pokusíme se ho rozčesat pomocí rozčesávače nebo kondicionéru, ostrých nůžek a hřebenu nebo prořezávacího hřebenu. Při mírnějším zacuchání (bez kompaktních cucků) nám pomůže rozčesávač, který nastříkáme do srsti, promneme a následně se pod fénem pokusíme cucky rozčesat. 

Při zacuchání do jednoho či dvou dredů lze tyto dredy prořezat ostrou stranou nůžek směrem od těla (neprostřihovat) nebo pročísnout prořezávacím hřebenem (opatrně neboť bývá velmi ostrý). Za chlupy příliš netaháme (můžeme si je u kůže přidržet), protože se snadnou uvolňují a vznikají holá místa. 

Pokud je zacuchání plošné – velké množství cucků a dredů, vetřeme do srsti neředěný kondicionér, necháme ho chvíli působit a pomaličku pročesáváme hřebenem – nejprve na konci dredu (chlupu) a postupně uvolňujeme až ke kořínkům (tzn. postupujeme od místa, které je nejdál od kůže a postupujeme až ke kůži). Kondicionér nám pomůže cucky a dredy uvolnit (malá rada - na rozpletení obzvláště zapečených cucků můžeme použít špendlík - práce 
je to velice zdlouhavá, musí se dělat opatrně, ale výsledek je bezvadný).

Pokud si nejsme jisti, zda to zvládneme, můžeme v okolí najít salón pro psy, většinou bývají ochotní a s morčátkem pomohou.

  

Koupání

 

Morčata vždy koupeme  pod tekoucí vodou okolo 42ˇC a ne tak, že bychom je postavili do škopíku, ve kterém je voda a v té je koupali (bohužel se s tímto způsobem koupání setkáte na drtivé většině internetových stránek věnovaných péči o morčata). Tento způsob je krajně nevhodný, protože koupete morče ve špíně, která se z něj odmočila, a navíc se morče do vody téměř okamžitě vyčůrá a koupat někoho ve vlastní moči také není zrovna ideální. 
             
Morče řádně namočíme (pozor dáváme na očka a ouška) a potom našampónujeme – nezapomeneme ani na místa pod krkem, v podpaží, tříslech apod. Hlavičku myjeme opatrně, i když jsou současné šampóny k očím šetrné.Opláchneme a postup opakujeme, dokud nám neteče při splachování čistá voda (u morčat stačí většinou dvakrát – poprvé srst myjeme a podruhé uzavřeme chlup). Pak použijeme kondicionér, který řádně vetřeme do srsti na celém těle (opět pozor na hlavičku). Necháme ho působit asi minutu a pořádně spláchneme, dokud srst pod prsty nevrže. Kondicionér srovná pH kůže a vyhneme se tak jejímu podráždění a případné tvorbě lupů.

Morčátko zabalíme do ručníku a jemně promačkáme (v zimě můžeme ručníky nahřát na topení). Pak hopřendáme do suchého, kde ho necháme zabaleného cca pět minut. Nezapomeneme vytřít ouška (ale jen ty části, které jsou vidět). Fénujeme na střední teplotu za vzdálenosti min. 30cm. Rovnosrstá plemena (sheltie, peru) při fénování pročesáváme proti směru růstu srsti hřebenem. Kudrnáčkům srst pouze nadzvedáváme prsty. Pro podporu prstýnkovaté struktury srsti můžeme na suchou srst použít přípravky na upevnění textury srsti a „namačkáme“ lokny. Tyto přípravky obsahují většinou lanolinový či olivový olej, který brání zacuchávání srsti, podporuje její růst a kvalitu, ale neobsahují žádná zakázaná tužidla ani laky (např. objemový kondicionér Vital od Bea Natur).

Pro bílá morčata, která mívají zažloutlou srst, použijeme při koupání bělící šampón či gel (a jedna malá rada – těmto morčátkům nedáváme k jídlu mrkev, červenou papriku, žlutozrnnou kukuřici či jiné pamlsky s obsahem karotenu – ten způsobuje žloutnutí srsti). Na morčata s barevnou srstí bělící přípravky nepoužíváme - mohou  způsobit, že barva vybledne.

 Drápky