Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti

 Jakpak se řekne "morče" v jiných zemích................................

Velká Británie/ the USA - Guinea-pig
Německo - Meerschweinchen
Španělsko - conejillo de Indias
Francie - cochon d'Inde, cobaye
Itálie - cavia, porcellino d'India
Rusko, Ukrajina - morskaja svinka /přepis z azbuky/
Jak morčata slyší, vidí a cítí?............................

Jasné zvuky vnímají do kmitočtu 30kHz lidé jen 20kHz..
Dobře rozpoznají barvy...hlavně žlutou, červenou, modrou, oranžovou, fialovou a zelenou...
Mají jen o málo horší čich, než pes...
Morčata neumí skákat či šplhat?....................
Jestliže máte knihu, v níž stojí, že morčata neumějí šplhat a proto není nutné dělat žádné zvláštní opatření či není potřeba mimořádná opatrnost, tak to není pravda. Morčata dokáží zdolávat zdánlivě nepřekonatelné překážky. A jestliže má nějaké čilejší morče v povaze velkou neposednost, je opravdu třeba dávat na něj bedlivý pozor, ale také mu podle potřeby a pod přísným dohledem dopřát dostatek pohybu mimo jeho klec či terárium.
Při polekání cvaká zuby!
.......................................
Znáte to! Uděláte prudký pohyb a morče uskočí, udělá ,,výhružný postoj" a začne cvakat zuby. Není to něco na způsob bojácnosti a podřízení, naopak je to varování a obrana! Když se dospělí samci perou, výhružně se staví proti sobě, postaví se na špičky a nafouknou se, aby se zdáli větší. A k dovršení všeho začnou cvakat zuby, aby se zdáli ještě strašlivější. Takže se vám morče snaží cvakáním zastrašit!
Jí vlastní výkaly!................................

Proč to proboha to čuně jí?! Práte se, když vidíte, jak si morče spokojeně vytahuje ze zadečku bobky a pojídá je. Nebraňte mu v tom. Nechce vám tím říct že ho málo krmíte. Má totiž dva druhy trusu. Jeden obyčejný (ten se povaluje po kleci) a druhý vitamínový, se zbytky vitamínů, které jsou pro morče nezbytné.